Pasożyty a w zasadzie mikropasożyty znajdują się w naszym organizmie cały czas. Dostają się do nas z żywnością, kosmetykami czy przez wodę, którą pijemy. Nie da się przed nimi uchronić ale można być na nie odpornym. Trzeba tą odporność zbudować. Jeśli nasz układ odpornościowy sam ich nie zneutralizuje to zostaną z nami na dłużej i w konsekwencji będziemy je "odczuwać". Przy budowaniu odporności nie chodzi o rozmaite zioła na pasożyty czy inne preparaty. One są w prawdzie skuteczne ale trzeba je brać cały czas lub do nich wracać, ponieważ pomogą tylko na pewien czas.
Usuwanie z organizmu metali ciężkich oraz innych substancji toksycznych to nie jedynie jednorazowa zmiana, ale proces. Skąd właściwie biorą się toksyny? Są to przede wszystkim resztki pokarmów, które powinny być usunięte przez wątrobę i nerki. Niemniej jednak z uwagi na różne czynniki, takie jak dodawanie do żywności sztucznych dodatków, stres oraz styl życia nie są one w pełni usuwane i zalegają w organizmie.
Dieta na pasożyty jest naturalnym sposobem wspomagającym leczenie. W organizmie ludzkim znajdować się może nawet około 300 gatunków pasożytów. Mogą być one obecne nie tylko w jelitach, ale w niemal każdej części ciała – w skórze, włosach, mięśniach, stawach, płucach, wątrobie, przełyku, w oczach, krwi, a nawet w mózgu.
Dieta sirtfood to sposób odżywiania, który opiera się na włączeniu do swojego jadłospisu jak największej ilości produktów zawierających polifenole. Polifenole z żywności powodują aktywację sirtuin – białek zwanych inaczej „genem młodości” czy też „genem szczupłości”, które mają sprzyjać redukcji masy ciała, poprawie samopoczucia i stanu zdrowia. To białka, które wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie młodego wyglądu.

Kolendra to zioło o dużych właściwościach zdrowotnych i niesamowitych walorach smakowych. Zawiera wiele witamin, jak na przykład witamina C, witamina A, ryboflawina, fosfor, wapń, żelazo, niacyna, sód, karoten, kwas szczawiowy czy potas. Ponadto zawierają węglowodany, proteiny, białko, tłuszcze i wodę. Liście kolendry mają lekko pieprzny smak. Dzięki swojemu składowi kolendra polecana jest przy wielu dolegliwościach i schorzeniach.

Świeże listki bazylii mają w sobie olejek eteryczny, który wykorzystuje się np. w aromaterapii. Bazylia zawiera wiele wartości odżywczych, dzięki którym usprawniony zostaje proces trawienia. Zapewnia poprawę odporności, wsparcie dla nerek oraz serca. Działa uspokajająco, radzi sobie z gorączką, bólem i bakteriami.

Por to warzywo, które ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Poleca się stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci syropu - na kaszel u dzieci. Posiadające cenne właściwości odżywcze, zdrowotne i odchudzające.

Pasternak jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Warto wprowadzić go do swojej diety ze względu na jego wyjątkowe właściwości lecznicze. Pasternak zawiera cenne dla zdrowia związki kumarynowe, które mają dobry wpływ na trawienie. Pasternak jest bogatym źródłem błonnika i potasu. Jest również znany z wysokiej ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Warzywo ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, a także rozkurczające. Ceni się go również za wysoką zawartość olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych oraz cukrów.

Buraki posiadają właściwości lecznicze, które zawdzięczają betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Szpinak posiada ogromną gamę witaminową jako źródło witamin K1 i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, B9 (kwasu foliowego), B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki.

Koper to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Koperek, dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim to cenne źródło witamin z grupy B i witaminy C, która wzmacnia odporność. To jednoroczna roślina mająca zastosowanie w lecznictwie oraz w dietetyce. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma koper.

Kalafior zawiera długą listę składników, które wspierają dobrostan naszych organizmów. Zawiera zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
Jakie jeszcze inne właściwości skrywa kalafior?

Dzięki właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają witaminy E i potas, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Posiada, także enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów.

Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Jest nisko kaloryczna, więc wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, a dodatkowo to prawdziwa bomba witaminowa. Warto włączyć ją do codziennej diety. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych.
Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

Już przed kilku tysiącami lat seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Seler to dla wielu podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających.

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Warto docenić walory smakowe oraz zdrowotne dyni. Jest to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznego obiadu czy deseru oraz zimowych przetworów. Dużym plusem dyni jest to, że można ją dostarczać organizmowi pod każdą postacią: miąższ, pestki.
Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia?

Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca! Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?
Pomidory zawierają dużo witamin i minerałów wśród których są: witamina C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.

Czosnek to roślina, która posiada cenne właściwości lecznicze. Używany był w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych od najdawniejszych czasów. Działanie przeciwpasożytnicze czosnku było znane już w Starożytności. W średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego. Stwierdzono także, że czosnek hamuje rozwój bakterii i grzybów.Był stosowany podczas choroby płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego oraz skóry.