Właściwości zdrowotne cebuli- Czyli jakie wartości ma cebula? 0
Właściwości zdrowotne cebuli

     Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu. To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność, dlatego warto umieścić ją w codziennym jadłospisie.

   Wykorzystywana jest do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.

 

Wartości odżywcze cebuli:

   Cebula jest warzywem, które zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, na przykład fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm.

 

Właściwości lecznicze cebuli:

   Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego.

Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.

Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani oraz zapalenie oskrzeli. Jest bardzo skuteczna w zwalczaniu anginy oraz zapaleniu migdałków.

 Pomoże też rozjaśnić rozstępy. Cebula to doskonały sposób na przeziębienie i kaszel. Sok z cebuli pomaga rozpuścić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych.

 

 

W poniższych produktach znajdziesz super składnik jakim jest cebula. Jeden warzyw kubek to aż 200 gram warzyw!

[product id="150,148,152,151"]

 

 

Cebula a nadciśnienie i cholesterol

   Cebula obniża stężenie cholesterolu (hamuje zarówno powstawanie cholesterolu LDL, jak i jego zbędne gromadzenie w tkankach) oraz zmniejsza tendencję do formowania się zakrzepów.

Pomaga zapobiegać nadciśnieniu, w związku z tym może obniżać ryzyko wystąpienia:

  • choroby wieńcowej czy udaru

 

Cebula a cukrzyca

   W Cebuli występuje chrom, który pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia jej stopniowe uwalnianie do mięśni i komórek ciała. Dzięki temu jedzenie cebuli może pomagać w zapobieganiu cukrzycy. Chrom znany jest również jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka. Hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych.

Wykazano także, że sok z tego warzywa, podawany wraz z pokarmem, skutecznie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Dodatkowo cebula pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest polecana na odchudzanie. 

 

Cebula a nowotwory

   Cebula jest również bogata w witaminy i związki, które hamują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Warzywo zawiera znaczną ilość kwercetyny, która – dzięki działaniu przeciwko wolnym rodnikom – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

 

Cebula a reumatyzm

   Cebula może się także przysłużyć osobom z chorobami reumatycznymi poprzez hamowanie związków wywołujących zapalenie, które pogarszają ból i obrzęk.

 

Cebula a trądzik

   Dzięki składnikom w cebuli o właściwościach przeciwzapalnych, zmniejsza ona zaczerwienienie i obrzęk, który jest zwykle związany z chorobami skóry, takimi jak np. trądzik. Za dobry sposób na łagodzenie objawów trądziku uchodzi sok z cebuli, zmieszany z miodem lub oliwą z oliwek.

 

Cebula wzmacnia kości

   Składniki cebuli (m.in. krzem i wapń) mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie kości. Są niezbędne do ich budowy i wzmocnienia. Zmniejszają też ryzyko złamań.

 

Sok z cebuli na ból ucha

   Zaledwie parę kropel soku z cebuli może okazać się prawdziwym wybawieniem dla osób cierpiących na ból i szumy w uszach.

 

Najważniejsze składniki cebuli:

  • Kwercetyna: jest przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.
  • Związki siarki: mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. 
  • Witamina C: jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w pielęgnacji skóry i włosów.
  • Kwas Foliowy: uczestniczy m.in. w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Witamina B6: m.in. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Potas: obniża ciśnienie krwi i jest ważny dla zdrowia serca.
  • Wapń: jest niezbędny dla mocnych kości.
  • Chrom: przeciwdziała insuliooporności, która predysponuje m.in. do wystąpienia cukrzycy.
  • Żelazo: uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia.
  • Błonnik: m.in. pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi.

 

Poza tym ma w składzie wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

  • magnez,
  • mangan,
  • fluor,
  • fosfor,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • flawonoidy,
  • glukokinina.

 

 

   Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle.

Cebula pozwala też zapobiegać próchnicy zębów i pomaga w infekcjach jamy ustnej. Udowodniono, że około 5 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie  drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej.

 

Wartość energetyczna cebuli to jedynie około 30 kcal na 100 g.

 

 

Cebula zawarta została w:

[product id="150,148,152,151"]

 

 

 

 
 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl