WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PAPRYKI- JAKIE WARTOŚCI MA PAPRYKA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PAPRYKI

 

 

   Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Jest nisko kaloryczna, więc wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, a dodatkowo to prawdziwa bomba witaminowa. Warto włączyć ją do codziennej diety. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

 

Właściwości papryki:

-Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń).

-Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.

-Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.

-Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.

-Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. 

- działa delikatnie rozrzedzająco na krew, co wpływa korzystnie na ból głowy oraz ułatwia koncentrację

- posiada niewiele kalorii, co jest bardzo korzystne dla osób dbających o linię

-papryce występuje  związek podobny do kortyzolu, który może niwelować zakwasy w mięśniach, a także działać lekko przeciwzapalnie.

 

W poniższych produktach znajdziesz super składnik jakim jest papryka. Jeden warzyw kubek to aż 200 gram warzyw!

[product id="147,148,151"]

 

   Papryka pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie. Wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia.

   Surowa oraz duszona papryka wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecana jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych i wzdęciach. Zawartość substancji fitoaktywnych w papryce wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

   Wyciąg z ostrych odmian papryki  znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólu. 

 

Witaminy zawarte w papryce:

-Witamina C 
-Tiamina 
-Ryboflawina 
-Niacyna 
-Witamina B6  
-Kwas foliowy 
-Witamina A 
-Witamina E 
-Witamina K 

 

 

Papryka została zawarta w:

[product id="147,148,151"]

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl