Dieta na pasożyty – jak się pozbyć pasożytów przy pomocy diety? 0

   Dieta na pasożyty jest naturalnym sposobem wspomagającym leczenie. W organizmie ludzkim znajdować się może nawet około 300 gatunków pasożytów. Mogą być one obecne nie tylko w jelitach, ale w niemal każdej części ciała – w skórze, włosach, mięśniach, stawach, płucach, wątrobie, przełyku, w oczach, krwi, a nawet w mózgu. 

czytaj całość »
SirtFood - wykorzystanie Warzyw Kubek w diecie SirtFood 0

   Dieta sirtfood to sposób odżywiania, który opiera się na włączeniu do swojego jadłospisu jak największej ilości produktów zawierających polifenole. Polifenole z żywności powodują aktywację sirtuin – białek zwanych inaczej „genem młodości” czy też  „genem szczupłości”, które mają sprzyjać redukcji masy ciała, poprawie samopoczucia i stanu zdrowia. To białka, które wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie młodego wyglądu.

czytaj całość »
Wartości odżywcze kolendry - Jakie właściwości ma kolendra? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KOLENDRY

   Kolendra to zioło o dużych właściwościach zdrowotnych i niesamowitych walorach smakowych. Zawiera wiele witamin, jak na przykład witamina C, witamina A, ryboflawina, fosfor, wapń, żelazo, niacyna, sód, karoten, kwas szczawiowy czy potas. Ponadto zawierają węglowodany, proteiny, białko, tłuszcze i wodę. Liście kolendry mają lekko pieprzny smak. Dzięki swojemu składowi kolendra polecana jest przy wielu dolegliwościach i schorzeniach.

 

 

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PASTERNAKU- JAKIE WARTOŚCI MA PASTERNAK? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PASTERNAKU

   Pasternak jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Warto wprowadzić go do swojej diety ze względu na jego wyjątkowe właściwości lecznicze. Pasternak zawiera cenne dla zdrowia związki kumarynowe, które mają dobry wpływ na trawienie. Pasternak jest bogatym źródłem błonnika i potasu. Jest również znany z wysokiej ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Warzywo ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, a także rozkurczające. Ceni się go również za wysoką zawartość olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych oraz cukrów.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE BURAKA- CZYLI JAKIE WARTOŚCI MA BURAK? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE BURAKA

   Buraki posiadają właściwości lecznicze, które zawdzięczają betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SZPINAKU- JAKIE WARTOŚCI MA SZPINAK? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SZPINAKU

   Szpinak posiada ogromną gamę witaminową jako źródło witamin K1 i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, B9 (kwasu foliowego), B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu (prowitaminy A) oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Może mieć też znaczenie w leczeniu zwyrodnień siatkówki.

 

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KOPRU- JAKIE WARTOŚCI MA KOPER? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KOPRU

   Koper to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Koperek, dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim to cenne źródło witamin z grupy B i witaminy C, która wzmacnia odporność. To jednoroczna roślina mająca zastosowanie w lecznictwie oraz w dietetyce. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma koper. 

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KALAFIORA- JAKIE WARTOŚCI MA KALAFIOR? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KALAFIORA

   Kalafior zawiera długą listę składników, które wspierają dobrostan naszych organizmów. Zawiera zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. 

Jakie jeszcze inne właściwości skrywa kalafior?

 

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KAPUSTY-JAKIE WARTOŚCI MA KAPUSTA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KAPUSTY

   Dzięki właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają witaminy E i potas, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Posiada, także enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PAPRYKI- JAKIE WARTOŚCI MA PAPRYKA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PAPRYKI

   Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Jest nisko kaloryczna, więc wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, a dodatkowo to prawdziwa bomba witaminowa. Warto włączyć ją do codziennej diety. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PIETRUSZKI- JAKIE WARTOŚCI MA PIETRUSZKA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PIETRUSZKI

   Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych.

   Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SELERA- JAKIE WARTOŚCI MA SELER? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SELERA

Już przed kilku tysiącami lat seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Seler to dla wielu podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających. 

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MARCHEWKI- JAKIE WARTOŚCI MA MARCHEWKA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MARCHEWKI

   Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE DYNI- JAKIE WARTOŚCI MA DYNIA? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE DYNI

   Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Warto docenić walory smakowe oraz zdrowotne dyni. Jest to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznego obiadu czy deseru oraz zimowych przetworów. Dużym plusem dyni jest to, że można ją dostarczać organizmowi pod każdą postacią: miąższ, pestki. 
   Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia?

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE POMIDORA- JAKIE WARTOŚCI MA POMIDOR? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE POMIDORA

   Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca! Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?

   Pomidory zawierają dużo witamin i minerałów wśród których są: witamina C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.

czytaj całość »
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZOSNKU- JAKIE WARTOŚCI MA CZOSNEK? 0
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE CZOSNKU

  Czosnek to roślina, która posiada cenne właściwości lecznicze. Używany był w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych od najdawniejszych czasów. Działanie przeciwpasożytnicze czosnku było znane już w Starożytności. W średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego. Stwierdzono także, że czosnek hamuje rozwój bakterii i grzybów.Był stosowany podczas choroby płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego oraz skóry.

czytaj całość »
Właściwości zdrowotne cebuli- Czyli jakie wartości ma cebula? 0
Właściwości zdrowotne cebuli

 

     Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu. To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność, dlatego warto umieścić ją w codziennym jadłospisie.

   Wykorzystywana jest do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.

 

 

 

czytaj całość »
Probiotyki wsparciem dla mikroflory 1
Probiotyki wsparciem dla mikroflory

PROBIOTYKI

Według WHO „probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach dają gospodarzowi korzyści zdrowotne”. Są naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych i są również dostępne w postaci leków i suplementów diety.

Ich rolą jest wpomaganie naszej mikroflory i bezpieczne korygowanie zaburzeń ich równowagi (dysbiozy). 

Zobacz jak mogą Ci pomóc .......

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl