Wartości odżywcze pora - Czyli jakie właściwości ma por ? 0
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PORA

Por to warzywo, które ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Poleca się stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci syropu - na kaszel u dzieci. Posiadające cenne właściwości odżywcze, zdrowotne i odchudzające. 

 

Właściwości odżywcze pora:

   Por jest warzywem niskokalorycznym  (29 kcal na 100g rośliny) dostarczającym głównie węglowodanów, białek i niewielkie ilości tłuszczu ale za to dużą ilość cennego błonnika.

   Por zawiera też witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Składniki mineralne dostarczane podczas spożywania pora to wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Warto tu podkreślić, że por zawiera sporo żelaza.

   Por jest także bogatym źródłem związków siarki, tzw. allicyny, odpowiedzialnej za aromat i wyrazisty, ostry smak tego warzywa ale też i jego właściwości bakteriobójcze.

   To niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały warzywo warto spożywać na surowo jako składnik surówek i sałatek, którym por wyraźnie zaostrza smak. Por może być spożywany również po ugotowaniu.

 

W poniższych produktach znajdziesz super składnik jakim jest por. Jeden warzyw kubek to aż 200 gram warzyw!

 [product id="150,148,151"] 

 

 

 

 Właściwości lecznicze pora:

- Dzięki wysokiej zawartości żelaza por ma zastosowanie w leczeniu anemii

- Jest ważnym składnikiem w diecie osób cierpiących na niedokrwistość

- Wspomaga działanie układu odpornościowego

- Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz działa bakteriobójczo

- Sok i syrop z pora mogą być wykorzystywane w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych oraz jako środek wykrztuśny, polecany w przypadku uporczywego kaszlu. 

- Właściwości lecznicze pora mozna wykorzystać  przy reumatyzmie, przygotowując okłady z liści. Liście pora przyśpieszają, także gojenie się ran. W leczeniu chorób reumatycznych poleca się przygotowywanie miazgi z liści pora, która poprawia ukrwienie tkanek i minimalizuje ból.

 

 

Por posiada, także właściwości odchudzające:

   Por jest warzywem niskokaloryczny, dzięki temu mogą go spożywać osoby dbające o smukłą sylwetkę. Właściwości odchudzające pora podkreśla fakt, że zawarte w nim związki siarki pobudzają trawienie. Spożywanie pora wpływa na przyspieszenie przemiany materii, działa moczopędnie i oczyszczająco. Por warto spożywać w diecie odchudzającej, oczyszczającej i odtruwającej organizm, a także mającej obniżyć poziom złego cholesterolu.


 

Właściwości odtruwające pora:

   Por działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga walkę z grzybami, spalinami i innymi toksycznymi czynnikami. Por pomaga odtruwać organizm. 

 

 

Witaminy zawarte w porze:

-Kwas foliowy
-Tiamina
-Ryboflawina 
-Niacyna 
-Witamina B6 
-Witamina C
-Witamina A 
-Witamina E 
-Witamina K 



Minerały:

-Wapń 
-Żelazo 
-Fosfor
-Magnez 
-Potas 
-Sód 
-Cynk 

 

Por został zawarty w:

[product id="150,148,151"] 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl